Surfschool Hoek van Holland

De uitdaging

De haven van Scheveningen staat grootse ontwikkelingen te wachten. Volgens architecte Marieke Tobias is het een goed idee een brug voor langzaam verkeer over de Pijp te bouwen. De brug maakt een wandeling rond de tweede binnenhaven een aantrekkelijke route en maakt de nieuwe ontwikkelingen op Landhoofd C, het Norfolkterrein en in Duindorp beter bereikbaar. Voor jachten echter is de brug een belemmering, de brug moet dan ook snel te openen en te sluiten zijn en het ontwerp moet zo zijn dat de brug in geopende stand een positieve aanvulling is op het havenlandschap. Een voordeel van de brug vanaf het water geredeneerd is als je vanaf zee de haven binnenloopt, je de brug kunt zien en je daarmee de plek van de ingang van de 2e binnenhaven kunt herkennen.

Wat we deden

Marieke Tobias loopt op de plannen voor gebiedsontwikkeling vooruit en heeft een idee ontwikkeld voor het ontwerp van een fiets- en wandelbrug over de Pijp. De enkele bascule brug meet in geopende stand ruim 25 meter, deze hoogte torent niet uit boven de geplande nieuwbouw maar maakt wel indruk. In geopende stand een baken voor jachten die de haven binnenlopen en voor publiek op de kade. In gesloten stand maakt de brug een uitnodigend gebaar naar de nieuwe ontwikkelingen op Landhoofd C, het Norfolkterrein en naar Duindorp doordat de vorm van de brug breder en lager wordt naar die zijde.

In de vormgeving is de constructie expressief gemaakt. De brug is ontworpen als een ruimtelijke vakwerkligger, een staalconstructie van staven en knopen. De expressieve constructie refereert naar de zee, visserij en de kranen in de haven. Het idee is de brug een plaats in te laten nemen als identiteitsdrager in de gebiedsontwikkeling. Als je de brug overgaat ervaar je de ruimtelijke werking van de civiele constructie.

de opdrachtgever

ASR Vastgoed ondersteunt het idee van een brug voor langzaam verkeer over de Pijp. Over de brug leven verschillende ideeën, deze ontwerpvisie is daar één van. Marieke Tobias is met haar architectenbureau Studio Tobias gevestigd in Den Haag en is watersporter, waardoor zij gebruik maakt van de haven. Binnen kort gaat zij in de buurt, in Duindorp, wonen.

090406-stdnbk-schets
impressie-3
impressie-1
51-9-2
Related Projects
Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search