Update van appartement uit 1960

op Scheveningen

de uitdaging

In het gat tussen twee bouwblokken ligt Molenijserstraat 17. Waarom het originele ontwerp niet voorziet in twee of drie bouwlagen op dit appartement is niet duidelijk. De uitdaging was het appartement uit te breiden met een verdieping, niet door het gat te vullen met meer van hetzelfde, maar door de hoek van het bouwblok te verbijzonderen. Voor ogen hadden we lichte, vrije en open woonverdieping.

de opdrachtgever

Particulier

wat we deden

Ontwerp

Omgevingsvergunning

Overleg met Welstand

historie

Het bouwblok is gebouwd in de jaren 60. De bestaande schrale architectuur is sober in detaillering en in materiaalkeuze.

zicht-op-de-lucht-boven-zee

bestaande situatie

De bestaande schrale architectuur is sober in detaillering en in materiaalkeuze. Het gebouw heeft weinig uitstraling en is gebouwd in de jaren 60. Het metselwerk is schraal geworden. De vlekken onder de kozijnen in het metselwerk van de gevel – hieraan is de originele plek van de gevelverwarming af te lezen – maken de gevel nog armoediger eruit zien. Gemetselde onderdorpels t.p.v. de kozijnen. Kunststof witte kozijnen en de betonlateien boven de kozijnen zijn wit geschilderd. De dakranden grijs (lood).

Het ontwerp borduurt voort op de bestaande architectuur en bouwt een voorzichtige verbijzondering op de hoek, terugliggend t.o.v. de rooilijn.

mijstr

toelichting op het ontwerp

Je moet wel goed kijken. Dan zie je een woning met een eigen gezicht op de hoek van het anonieme bouwblok. De luifel en grote glaspui verraden een verrassende ruimtelijke kwaliteit binnenin. Het is een kleinschalige verrassing, die zich voorzichtig onderscheidt. De expressie van een individuele initiatief, maakt de plek bijzonder en dierbaar.

De entree is aan de achterzijde. Hier worden de hal, de kleine keuken en een kleine kamer samengetrokken en tot woonkeuken bestemd. Vanuit de woonkeuken gaat een trap naar de woonruimte boven, het privé domein van de bewoners.

De nieuwe verdieping boven heeft een glazen pui over de gehele breedte van de woonkamer. Het glas is de hoek om gezet en biedt zicht op de lucht boven zee. Veel daglicht valt binnen en tegelijkertijd is de ruimte heel privé doordat het balkon, aansluitend aan de woonkamer, een hoge borstwering heeft en een luifel. De buitenruimte is privé, georiënteerd op west en zal veel zonuren tellen. De luifel zorgt ervoor dat het binnen niet te warm wordt doordat de zon ‘s zomers niet direct de woonkamer in kan vallen. ’s Winters verwarmt de zon de ruimte doordat het zonlicht onder de luifel door naar binnen valt.

woonkamer
balkon
dakterras

duurzame stedebouw

Een expressie van voorzichtig particulier opdrachtgeverschap in de stad. Het initiatief stelt zich behoudend op ten opzichte van de schrale, sober uitgewerkte metselwerk bestaande bouw, belendende pand en de overliggende bebouwing  en verbergt zich in de metselwerk massa van Scheveningen, als een aangename verrassing voor de oplettende voorbijganger.

duurzame-stedebouw
Related Projects
Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search