Update woonhuis uit 1953

Bij het Westduinpark in de Vogelwijk

De uitdaging

Meer daglicht, een ruimere keuken en een open verbinding met de eetkamer. Maar hoe? Is een doorbraak naar de keuken voldoende? Of biedt een aanbouw de oplossing? Hoe blijft het huis authentiek? Wat gaat het kosten? Hoe maken we een plan waar we beiden achter staan? Vragen die ik al tekenend en pratend beantwoordde, zo ontstond een nieuw idee om de garage beter te benutten.

Dit doe ik graag, een ‘open plan’ maken. Een renovatie plan voor meer daglicht, meer ruimte en meer contact met buiten in een traditionele woning. Met praktische, slimme oplossingen. Vanzelfsprekend duurzaam. En zoveel mooier.

Wat we deden

Ontwerp

de opdrachtgever

Particulier

planning

Het ontwerp is het voorjaar gemaakt, de aannemingsovereenkomst is voor de zomervakantie getekend, de bouw startte in het najaar, en voor de kerst is de verbouwing afgerond en ingericht.

team

Architect: Studio Tobias, Marieke Tobias, Den Haag
Constructeur: Constructiebureau Bogaards b.v., Ton Elferink, Katwijk
Aannemer: DG bouw b.v., Dennis van der Gulik, Poeldijk
Schilder: Nienhuis Schilderwerken, Bouwko Nienhuis, Den Haag
Keuken (en bijkeuken): Neptune, handgemaakt, via Martin Zoon Interior Design, Voorburg

foto’s bestaand

De karakteristieke woning staat in de Vogelwijk in Den Haag. Ze maakt deel uit van een rij van acht duplex woningen. Het bouwjaar is 1953 en de architect is J.C. Hoeksema.

toelichting op het ontwerp

Ik zag kans ruimte te winnen voor de keuken in de garage, de keuken een kwartslag te draaien, de keuken een 3,6 meter brede glazen pui met openslaande deuren naar de tuin te geven en een doorbraak te maken naar de eetkamer. Een hoog plafond, lichte kleuren, strak stucwerk, een mooie keuken van Neptune, op maat gemaakte inbouwkasten in de bijkeuken maken het plan af.

plan van aanpak

2-schema-stripppen

open plan

Het maken van openingen in de constructie om daglichttoetreding te verbeteren, de bruikbaarheid van de ruimte te verbeteren en een vrijer gevoel te bewerkstelligen. Op deze manier wordt ook contact met de buitenruimte verbeterd, dat geeft een verfrissend gevoel. Op een aantal plekken zijn de wanden, de gevel en het plafond in de garage gesloopt.

3-energieconcept

duurzame update

De gehele garage kreeg een duurzame update. We maakten een energiezuinig, comfortabel en gezond binnenklimaat. En gebruikten bestendige en milieuvriendelijke materialen. De vloer is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. De nieuwe gevelkozijnen zijn in Reynaers SL 38 classic uitgevoerd. Het aluminium renovatieprofiel past prachtig bij het huis en presteert goed op gebied van isolatie, wind- en waterdichtheid. De steensmuren en het dak zijn van binnenuit geïsoleerd. Voorzetwanden met minerale wol, een dampdichte folie aan de binnenzijde en een dampopen folie aan de spouwzijde. Een spouw, open stootvoegen en roosters in de gevel maken dat vocht de ruimte en de constructie uit kan. Schimmelvorming krijgt geen kans, dat garandeert gezonde binnenlucht.

4-indeling

ruimtelijk ontwerp

Het exacte ontwerp van de ruimte. De definitieve compositie van de openingen en de deuren in de lege ruimte. De exacte maatvoering en uitlijning gelet op authentieke details, schaal en lichttoetreding in het plan. De ruimtelijke beleving wordt bepaald. De opening in de eetkamer is uitgelijnd met de authentieke randafwerking van het plafond zodat de ruimte op een harmonieuze wijze in de keukenruimte overloopt. De gevelopening is gecentreerd in de ruimte zodat de keukenruimte rustig voelt en de keuken symmetrisch geplaatst kan worden. In de garage wordt het plafond gesloopt zodat het plafond hoger kan worden en de ruimte lichter, opener en vrijer voelt. De wand dwars in de keuken zorgt dat er een raam in de bijkeuken is en is zo geplaatst dat er praktische inbouwkasten kunnen staan, zelfs de ruimte achter de schuifdeur in geopende stand is benut. De glazen schuifdeur biedt lichtinval in de bijkeuken en zorgt dat de ruimtes in elkaar overlopen.

5-keuken

interieur

De nieuwe ruimte is integraal onderdeel van de woning geworden. Ruwbouw, indeling, installaties, afwerking en interieur is op elkaar afgestemd in het plan. De maatwerk keuken, keukenkasten, inbouwkasten, binnendeuren, vloertegels, verlichting alles klopt. De kwaliteit van de ruimte voelt hoogwaardig en luxe.

foto’s van het resultaat

plattegronden

Related Projects
Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search