Verbouwing van monument

Woonhuis in Delft

De uitdaging

In 2009 kreeg ik de vraag een plan te maken om twee woningen samen te voegen tot één fijne woning. Het gaat om een monument, een karakteristiek herenhuis met drie verdiepingen in Delft.

Aangezien de woning als gemeentelijk monument (bouwjaar 1910) is aangewezen, is een omgevingsvergunning nodig en kijken Welstand en Monumentenzorg bijzonder kritisch naar de plannen.

De bewoners zoeken een prachtig architectonisch ontwerp dat geraffineerd is doordat het tot in detail klopt.

Wat we deden

Ontwerp van een transparante, serre-achtige uitbreiding aan de achtergevel met daarbovenop een ruim dakterras.

historie

Het bouwjaar was 1910 en de architect was W. Rothfusz. Het huis vormt een onderdeel van het rijtje van zeven huizen aan het Koningsplein die een duidelijke architectonische en stedenbouwkundige eenheid vormen. De achtergevels van dit rijtje zijn onversierde baksteengevels van drie bouwlagen hoog.

de opdrachtgever

Particulier

bestaande achtergevel

hrnhs-kpl-10

bestaande achtergevel

hrnhs-kpl-12

Ontwerp

  1. Door op de begane grond een groot deel van de constructieve wanden weg te breken, wordt de ruimte flexibel in te delen en kan het binnenvallende daglicht diep naar binnen vallen;
  2. De verdiepingshoge stalen deuren met glas naar de hal zorgen binnen voor nog meer daglicht. Ze zorgen er bovendien voor dat je direct bij binnenkomst een blik kunt werpen op de tuin en de glazen gevel ervoor;
  3. De begane grond verdieping wordt verlengd. De uitbreiding krijgt een transparante glazen gevel met heel slanke profielen. Zo komt er zoveel mogelijk daglicht de ruimte invallen en voel je je binnen betrokken bij de tuin;
  4. Een ruim dakterras bovenop de uitbreiding verbetert de woonkwaliteit van de woning boven. Het terras grenst aan de openslaande deuren aan de eetkamer op de eerste verdieping.

concept

hrnhs-kpl-1

ontwerp

hrnhs-kpl-2

Monumentenzorg en welstand

Monumentenzorg en Welstand hebben het plan zeer positief beoordeeld en adviseren de gemeente in dit specifieke geval mee te werken aan de nodige ontheffing van het bestemmingsplan met als overwegingen:

  1. dat het voorliggende plan een verbetering is voor de omliggende panden, omdat er twee aanbouwen worden gesloopt;
  2. het transparante en serreachtig karakter, waardoor het onderscheid tussen de aanbouw en het hoofdgebouw duidelijk zichtbaar blijft;
  3. het gebouwde volume in de tuin neemt niet toe door sloop van bestaande uitbouwen;
  4. door de hoogwaardige architectonische uitwerking van het plan verbetert de uitstraling van het pand.

overall view

hrnhs-kpl-8

Architectonische uitwerking

  1. De stalen pui had op de originele tekening kunnen staan. De uitvoering os echter van deze tijd. De speciale dunne dubbele HR++ beglazing die qua dikte in het slanke stoeltjesprofiel past en die het staalprofiel kan dragen qua gewicht, is uitgevoerd met zwarte afstandshouders. De beglazing is aan de buitenzijde vastgezet met een door en door gekleurde kit. Een mat uiterlijk van kit en staal geeft de pui een prachtige uitstraling. De kleur is RAL classic 7016 antraciet. De pui is in Israël geproduceerd.
  2. De stalen pui is geplaatst tussen twee metselwerk zijgevels. Hierin zijn de regenpijpen opgenomen. Aan de onderzijde sluit een Belgisch hardstenen dorpel de pui aan op het maaiveld. De roodbruin gekleurde stalen goot loopt over de gehele breedte van de pui en komt qua kleur terug in het straatwerk van de tuin. Aan de bovenzijde van de pui is over de gehele breedte een ventilatierooster ingebouwd.
  3. Het hekwerk bovenop de dakrand is op maat gemaakt. Het is ook van staal en had eveneens in de jaren 20 getekend kunnen zijn, maar is in een geheel andere vormentaal met rondingen uitgevoerd.
  4. De gehele begane grondvloer is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. De zandcementdekvloer is gevlinderd en vervolgens opgeschuurd. Een coating maak de vloer af. Dilataties zijn van tevoren aangebracht in de vorm van twee stalen hoeklijnen. Het resultaat is een prachtige gewolkte betonvloer.

stalen pui

hrnhs-kpl-9

binnen

hrnhs-kpl-9-1

zicht bij binnenkomst

hrnhs-kpl-7
hrnhs-kpl-3-stoeltjesprofiel
hrnhs-kpl-4-differentwindows
Related Projects
Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search