Update drie woningen uit 1932 met een dakopbouw

Beschermd stadsgezicht Leeuwendaal in Rijswijk

De uitdaging

De uitdaging was een plan te maken voor een bouwlaag bovenop het dak van drie woningen. Ingeklemd tussen twee geheel verschillende dakopbouwen, die ook nog eens niet aansluiten bij wat wij voor ogen hadden te bouwen. De nieuwe kapverdieping past in het straatbeeld van het beschermd stadsgezicht en biedt ruimte voor groter glasoppervlakte in de gevel en voor meer indelingsvrijheid.

Wat we deden

  • Ontwerp van een nieuwe verdieping bovenop ieder van de drie buurhuizen.
  • Omgevingsvergunning
  • Overleg met Welstand

historie

Twee van de drie woningen werden in 1932 getekend als ‘vijf heerenhuizen’ voor ‘rekening van ’Bouwbureau B.J. van Kleef, door de architect BNA.

de opdrachtgever

Collectief particulier opdrachtgeverschap. Drie families die naast elkaar wonen gaven gezamenlijk opdracht een ontwerp te maken voor een extra verdieping op iedere woning.

duurzaamheid

  • Open plan, indelingsvrij;
  • Ruime daglichttoetreding;
  • Lager energieverbruik door goede isolatie;
  • Gezond binnenklimaat met natuurlijke ventilatie en mechanische afvoer;
  • CPO, Collectief Particulier opdrachtgeverschap.

tekeningen

mrtsln-gevels-do1
mrtsln-detail-do1

toelichting op het ontwerp

Het plan voor de renovatie met een geheel nieuwe verdieping met ruim daglicht bovenop de woningen is ingrijpend. De nieuwe bouwlaag heeft een grote dakkapel in de voorgevel en grote ramen in de achtergevel. De woningen worden vergroot tot compleet familiehuis met bijvoorbeeld vier ruime slaapkamers en met een badkamer op iedere verdieping. De bovenste verdieping is indelingsvrij.

Het was niet mogelijk om aan te sluiten op de eerder gerealiseerde dakopbouwen aan weerszijden. De dakopbouwen zijn totaal verschillend van elkaar. Bovendien sluiten ze niet aan op de bouwstijl zoals wij voor ogen hadden.

1. De verdieping krijgt aan de voorgevel een hellend dak bekleed met natuurrode dakpannen ‘Tuile du Nord’. De originele gootlijst steekt een meter uit en wordt behouden. De verdieping had zo op de originele bouwtekening kunnen staan, lijkt het.

2. De dakkapellen met naar binnen draaiende dubbele deuren zou je daarentegen niet kunnen vinden op originele tekeningen. Ze zijn een inventieve oplossing om aan te sluiten op de bouwstijl en om aan wensen van meer ruimte en daglicht te kunnen beantwoorden.

3. Om de dunne wangen van de dakkapel en de slanke dakranden bij de dakkapellen die bij de bouwstijl passen te kunnen realiseren zijn hoogwaardig isolatiemateriaal en goed doordachte details toegepast.

4. De bovenste verdieping is vrijgehouden van constructie zodat de indeling vrij is. De nieuwe houten trap staat recht boven de originele trap, hiermee wordt het karakter van de woning behouden. Boven de trap komt een dakraam zodat daglicht door het gehele trappenhuis naar beneden valt. De woning is bijvoorbeeld geschikt voor vier ruime slaapkamers en een badkamer op beide verdiepingen.

mrtsln-achtergevels-do3

De aanbouw de de begane grond van de middelste woning is al in 2009 gerealiseerd naar mijn ontwerp.

foto’s in uitvoering 2019

Related Projects
Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search