ontwerpbenadering

Een goede reden voor iedere beslissing, het integreren van duurzame techniek en werken in bouwteamverband zijn onderdeel van mijn benadering.

Als ik naar eerdere projecten kijk zie ik gebouwen die duurzaamheid ademen. Ze zijn licht, praktisch en functioneel, bestendig en staan verrassend vanzelfsprekend op hun plek. Ik zie rake oplossingen. Ruimte, bouwtechniek en gevels in duidelijke samenhang. Heldere lange lijnen die beeldbepalend zijn. Wat ik ook zie is dat de relatie van het gebouw met de plek grotendeels het succes bepaalt. Initieel onderzoek naar de locatie, haar functioneren en opbouw zijn goede grondslag voor een ontwerp.

 

Als ik naar de nieuwste projecten kijk fascineert het me dat de techniek zo snel ontwikkelt. Plannen maken wordt intelligenter en functionaliteit verandert. Gebouwen zijn vrij in te delen en kunnen mee veranderen met de gebruikers. Het hoge niveau van comfort dat we kunnen bouwen, het minimum aan energieverbruik en de andere facetten van duurzaamheid hebben mijn aandacht. Net als het verwarmen van gebouwen en de gebouwbeheerssystemen. Als architect heb je een belangrijke rol in de samenleving. Niet de rol om hetgeen er is af te breken en iets nieuws opvallend vorm te geven, maar ik zie de rol in goed luisteren, goed kijken. In gebouwen maken met goede redenen. De benadering om gebouwen te verweven met hun omgeving krijgt nog meer betekenis in de context van verstedelijking en aandacht voor de natuur.

 

Praktisch gezien ben ik een interessante architect voor uw (ver)bouwproject als de vraag is:

  • een gebouwontwerp te verweven met de (natuurlijke) omgeving op basis van analyse van de locatie
  • in een ontwerpend onderzoek vorm te geven aan het programma en hiervoor gebruik te maken van drie dimensionaal plannen maken vanaf de start
  • in bouwteamverband te werken om een hoog niveau van comfort, duurzaamheid en gebruik van milieuvriendelijk bouwmateriaal te kunnen realiseren

Wat ik bied:

  • de ruimtelijke onderbouwing van een bouwplan nodig voor een gemeentelijke procedure voor bestemmingswijziging
  • het ontwerp en de bouwvoorbereiding van een gebouw, interieur of brug dat wordt ontwikkeld in bouwteamverband

ir. Marieke Tobias, architect

  • TU Delft, Master of Science in Architecture (1991-1998)
  • Arkitekskolen i Arhus, Erasmus Exchange Program (1995)
  • BNA bestuur Haaglanden (2003-2005)
  • Gastdocent TUDelft (2005-2015)
  • PMIA, Energiepresterende gebouwen (2010)

Al in 1998 kreeg ik de mooie kans een woning aan de Vecht te ontwerpen en de bouw te begeleiden daarvan. Sindsdien heb ik vele ontwerpopdrachten gekregen van particulieren, gerenommeerde bedrijven, verenigingen en ontwikkelaars. Er zijn villa’s, appartementen, interieurs voor kantoren en lobby’s, een clubhuis, een surfschool, stands, lampen en tafels en ook bruggen gebouwd naar mijn ontwerp.

Ik ben onder andere de architect van Jumpteam, de grootste watersportvereniging langs de Nederlandse kust, het eerste buurthuis van de toekomst op het strand en het eerste paviljoen dat jaarrond mocht blijven staan aan de boulevard van Scheveningen.

Mijn ervaring neem ik mee naar nieuwe opdrachten. Ik weet hoe een papieren ontwerp in werkelijkheid uitpakt. Hoe een bouwproces daadwerkelijk werkt.

Contact me

Send me an email and I'll get back to you soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search